Tasuta permakultuuri disainid

6 tasuta disaini on välja jagatud ja otsapidi tegutsemises (seisuga mai 2014). Kogemused, mis nendega tegelemise kaudu tekivad, loovad võimaluse ja baasi edaspidisteks oskamisteks. Iga elatud päev teeb mind paremaks permakultuuri kujundajaks. Võta huvi korral ühendust, leiame sobiva koostöövõimaluse!

***

Miks tasuta?
Geoff Lawton, üks maailma tipp-permakultuuri kujudest, ütles oma kursuse käigus nii: “Tee kuus disaini tasuta, siis saad saad kogemusi omandada, end proovile panna, oma teadmisi jagada – alles siis kujunda oma kodu.” See on objektiivsema pilgu arendamine, see on laiema tunnetuse saavutamine ja paremaks kujundajaks saamise tee.

Mis on permakultuuri disain ja kus seda kasutada?
Permakultuuri disain on väga laiade rakendusvõimalustega. Sellega saab luua harmoonilisi maastikke, toetavaid toidusüsteeme, toimivaid talumajapidamisi, toidusalusid, rohelisi linnaoaase ning toidukülluslikke linna-kasvupaiku. Loe edasi siit.

Kes on disainer?
Marian Hiire_permakultuuri disainerMarian Hiire

Juba väiksest saati olen soovinud saada kujundajaks/disaineriks ja kui pärast igasuguseid õppimisi olin saanud permakultuuri disaineriks, taipasin ühtäkki, see unistus ongi nüüd täitunud. Permakultuur ühendab minu jaoks nii paljusid iseensese tugevaid külgi ja huvisid, et sellega tegelemine teeb seest rõõmsaks ja maailma kõikvõimalikuks.

Läbisin permakultuuri disaini sertifikaadi (PDC) kursuse 2013. aastal maikuust-septembrini. Tegemist oli Geoff Lawtoni esimese online kursusega, mis oli täielik kordaminek nii osalejatele kui korraldajatele. Lisaks osalesin ka Earthworks’i (maastikutööde) kursusel, mis andis teadmisi suureskaalalistest parandustöödest, mis võimaldavad maastikku muuta külluslikuks ning toimivaks ökosüsteemiks. Sinna alla kuulub näiteks veesüsteemide (tiikide, tammide, lohmude, veereservuaaride) kujundamine ekskavaatorite, buldooserite ja teiste suurte masinate abil. 

Minu kireks on veel mustrid ning oma disainides kavatsen rakendada teadmisi raamatust “A Pattern Language” nii, et looming oleks võimalikult harmoonias inimeste ja loodusega.
Akadeemiliseks taustaks on mul Tartu Ülikooli ökoloogia bakalaureus, lisaks magistriõpingud okeanograafias, geograafias. Sinna juurde kogemused: 

  • Mehhikos hobuste ja inimestega looduses elamine ning permakultuurist “haisu ninna saamine” (Semiluuto reisipäevik  leitav siit);
  • Kanada läänerannikul, Victorias (Vancouver Island) kogukonnaaias toimetamine;
  • Lõuna-Rootsi toidusalude vaatamine-uurimine, lisaks jutuajamisi nende loojate-hooldajatega (loe postitust Holma toidusalust siit);
  • Eestimaal lohmude loomine ja toidusaluga alustamine Avarmaa Permakultuuritalus (loe postitust sellest, kuidas meil lohmude rajamine käis siit);
  • biodünaamilise põllumajanduse artiklite tõlkimine ühistule Wiru Vili (ajakirjast Acres U.S.A), tehtud töid  ja muud põnevat materjali leiad siit;
  • põllumehe tütar olemine – maal üles kasvamine, teadmised viljakasvatusest, oma toidu kasvatamisest;
  • pidev enesetäiendamine ja inglise keelse kirjanduse lugemine.

Mida ma pean tegema, et endale disaini saada?
Esiteks võta ühendust marian@avar.ee ning kirjuta sellest, millised on Sinu unistused-mõtted-plaanid. Siis saame edasi vaadata. Viibin kuni juunini 2014 Rootsis, sealt edasi tagasi Eestimaal ja on võimalik füüsiline kohtumine ning vaatluste tegemine. Senikaua saab suhelda interneti vahendusel ning koguda mõningaid algmaterjale. Küsimusi võib küsida ka siinsamas all kommentaariumis.

Kas tõesti tasuta?
Jah, kujundus ja konsultatsioon on tõesti tasuta, kui oled esimese 6-e disainiprojekti hulgas.
Palun ainult toetust transpordi osas, eriti kui tegemist on kaugemate kantide külastamisega. 

Kujundamiseni!

Marian Hiire permacultureglobal profileMarian Hiire permacultureglobal profile

Üks kommentaar “Tasuta permakultuuri disainid

Lisa kommentaar